Ovčara – krik u noći i Ovčara – scream in the night

<<povratak na popis stripova u ponudi

Ovčara-krik u noćiNa dan 21.11. 2007.g., u spomen svima onima čiji su duša i tijelo prije 16 godina utkani u temelje Hrvatske, poznatima i nepoznatima hrvatskim braniteljima, iz tiska je izašao strip-projekt “Ovčara – krik u noći”, jezivo svjedočanstvo koje sam pretočio u strip prikaz uz pomoć Danijela Rehaka. Pozdravljam i zahvaljujem sve koji podržavaju ovaj uradak u spomen na sve hrvatske branitelje i civile, a pogotovo žrtve Ovčare. U svezi te žrtve i širenju istine o tome zločinu nadam se da će knjiga  biti primljena sa punom podrškom kod svih dragovoljaca, stradalnika i domoljuba, kao i strip – kolekcionara,  a u nauk ovim i svim slijedećim generacijama na ukazivanje tko je počinio najveće zločine u Hrvatskoj. Bez obzira što to pojedincima neće odgovarati.
Ljubiteljima stripa mogu pojasniti da se radi o prvoj od nekoliko knjiga po narudžbi i koordinaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje ratnih zločina – ujedno i izdavača. U ovoj knjizi i knjigama koje tek slijede, u ilustracijama sa tekstom bez balončića trudimo se prikazati stradanja hrvatskog naroda po okupaciji Vukovara i okolnih mjesta, tzv. sabirne centre (zapravo stratišta) u Borovu Selu, Negoslavcima, vukovarskom Veleprometu, Dalju itd. Radi se o projektu izrazito dokumentarističkog tipa, dakle prikaze autentičnih lokacija, likova, događaja.
Ovo je prva knjižica iz te edicije, tiskana na 150-gramskom mat kunstdruck papiru sa koricama na 250-gramskom mat kunstdrucku i 50-gramskoj mat plastifikaciji na položenom formatu A5, u potpunom koloru. Radi se o svojevrsnom “pismu pisanog krvlju”. U istom je zastupljen predgovor i biografije autora. Jedino mjesto gdje može kupiti jeste Spomen dom na Ovčari, čijem održavanju je i namijenjen novac od prodaje.
Prvo i drugo izdanje strip-projekta OVČARA – KRIK U NOĆI (4000 primjeraka) odavno je rasprodano, u prodaji u Spomen domu nalazi se naknadno tiskanih 2000 primjeraka, odnosno treće izdanje strip-projekta OVČARA – KRIK U NOĆI!
Na dan razmjene hrvatskih logoraša iz srpskih koncentracijskih logora, dana 14.08.2008. godine u 1000 primjeraka izašao je strip-projekt: OVČARA – SCREAM IN THE NIGHT, kao izdanje strip-projekta OVČARA – KRIK U NOĆI na engleskom jeziku. Prvo izdanje na engleskom jeziku je rasprodano, a drugo izdanje, također tiskano u 1000 primjeraka, nalazi se dostupno zajedno sa izdanjem na hrvatskom jeziku u prostorijama Spomen doma na Ovčari.

Primjerak ovog strip projekta nalazi se među obaveznim poklonima svakom domaćem i stranom dužnosniku koji protokolarno posjećuju Spomen dom na Ovčari.

Strip projekt Danijela Rehaka i Nenad Barinića „Ovčara – krik u noći“ (HDLSKL, 2007.) te zajednički strip projekt Danijela Rehaka i Nenad Barinića „Ovčara – Scream In The Night“ (HDLSKL, 2008.) rješenjem Ministarstva prosvjete i športa imenovan je pomoćnim nastavnim pomagalom u osnovnim i srednjim školama.

Nekoliko kadrova iz ovog stripa možete vidjeti u foto-galeriji http://nenadbarinic.com/stripovi-domovinski-rat/ .

Kao što sam naveo, prodaja hrvatskog i engleskog izdanja vrši se samo u Spomen domu na Ovčari, ali u slučaju da postoji interes nekoga tko je jako udaljen ili nema drugu mogućnost nabave ova 2 strip projekta, putem e-maila (u kontakt sekciji stranice) dogovorit ćemo kako riješiti kupovinu i dostavu.

Ovčara-scream in the night

Odgovori